با توجه به نیاز بشر امروزه جوجه کشی به صورت سنتی پاسخگو نمیباشد و باید از تکنولويی روز و دستگاه های اتوماتیک جهت تولید بیشتر و با کیفیت تر استفاده کرد .در میان طیور ،مرغ بیشترین سهم از جوجه کشی را دارد ما در این مقاله سعی داریم تمامی نکات فنی در مورد رشد نطفه در دستگاه جوجه کشی را بیان کنیم،چرا که امروزه کار جوجه کشی با دستگاه های اتوماتیک به یکی از لذت بخش ترین کار ها تبدیل شده است و میتوان با سرمایه گذاری اندک بازدهی خوبی را داشت البته شرط لذت بردن از این کار تخم نطفه دار مناسب و دستگاه جوجه کشی مناسب میباشد.مزایای جوجه کشی مصنوعی نسبت به طبیعی:تولید جوجه در تمام فصولدر هر دوره تعداد زیادی جوجه تولید میشود.نیاز به مرغ کرچ نیست .کلیه مراقبت های بهداشتی از جنین برای پیشگیری از ه نوع آلودگی صورت میگیرد .چهار عامل مهم در رشد نطفه :
انسان پس از بررسی و تحقیق بر روی حالات مرغ کرچ به چهار اصل مهم برای رشد نطفه در دستگاه جوجه کشی دست پیدا کرد:
1-دما
2- چرخش تخم
3- اکسیژن
4-رطوبت
[caption id="attachment_1347" align="aligncenter" width="346"] دستگاه تنظیم دما و رطوبت برای رشد نطفه در دستگاه جوجه کشی[/caption]
تنظیم دما
برای رشد نطفه در دستگاه جوجه کشی تنظیم دمای جوجه کشی با استفاده از سنسور های تعبیه شده داخل دستگاه انجام میشود نوع سنسور مورد استفاده و محل قرارگیری آن داخل دستگاه جوجه کشی برای کنترل و تنظیم دما بسیار اهمیت . برای تنظیم دما در دستگاه های خانگی یا صنعتی از یک منبع تولید حرارت استفاده میشود که در صورت کاهش دمای دستگاه جوجه کشی به کم تر از حد مجاز فعال می شود. امروزه در دستگاه جوجه کشی کوچک از هیتربرقی و در دستگاه های بزرگتر از سیستم انتقال حرارت با آب یا روغن استفاده می شود. عملکرد سیستم های تولید حرارت بدین صورت است که در مسیر عبور هوای تازه قرار میگیرند در نتیجه المنت های تنظیم دما به مرور زمان رسوب میگیرند و باعث کاهش تولید گرما میشود ، و این کاهش باعث دیرتر خارج شدن جوجهها از تخممرغ میشود در نتیجه باید دستگاه کنترل دما به صورت دوره ای تمیز شود.
دمای مناسب برای جوجهکشی به طور متوسط معادل ۳۸-۳۷ درجه میباشد. اگر دما بیشتر از حد مجاز باشد باعث زودتر خارج شدن جوجهها از تخممرغ میگردد.
دمای جوجه کشی مرغ در ایام ستر ۳۷/۷ درجه سانتی گراد و در دوران هچر ۳۷/۲ درجه می باشد.
تنظیم رطوبت
رطوبت در روند رشد نطفه در دستگاه جوجه کشی بسیار مهم است ، این رطوبت از طریق آب داخل سینی تعبیه شده در کف دستگاه به وجود می آید به این صورت که با حرارت آب بخار میشود و رطوبت لازم را فراهم میکند اما باید در نظر داشت که افزایش رطوبت بیش از 60 درصد در دوران ستر سبب تشکیل قطرات آب بر روی پوست تخم مرغ و ورود آلودگی به داخل تخم مرغ ودر نهایت رشد قارچ می شود.از طرفی کاهش رطوبت در دوران ستر سبب کاهش آب تخم مرغ و درنتیجه تلف شدن جنین و یا ضعیف شدن جوجه تولیدی می شود
رطوبت ماشینهای جوجهکشی به دمای آنها و سرعت تهویه بستگی دارد. اگر رطوبت نسبی زیاد باشد تعادل بین تشکیل آب متابولیک و تبخیر آب از سطح پوسته به هم خورده و جنین در داخل تخم غرق میشود . معمولا اگر رطوبت ستر بین 50 تا ۶۰ باشد تخم مرغ ۱۲ درصد از وزن خود را از دست می دهد.وزن تخم مرغ با رطوبت نسبی رابطه عکس دارد طوریکه هر چه وزن تخم مرغ بیشتر باشد باید درصد رطوبت نسبی هم کمتر باشد.در دوران هچر رطوبت دستگاه جوجه کشی مرغ ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش داده می شود.اکسیژن و تهویه
از نکات مهم دیگر برای تولید جوجه ای سالم تهویه مناسب است . جنین برای رشد خود تمام عوامل را در داخل تخم دارد به جز اکسیژن که از طریق منافذ روی پوسته تخم مرغ عمل دم صورت میگیرد و در عمل باز دم دی اکسید کربه از همین منافذ خارج میشود. جنین جهت رشد به 21% اکسیژن نیازمند است اگر فقط 1% اکسیژن کاهش یابد میزان جوجه دهی 5% کاهش میابد. همچنین خارج نشدن دیاکسیدکربن و تجمع این گاز در اطراف تخممرغها منجر به کاهش درصد جوجه دهی میشود. اگر غلظت دیاکسیدکربن به ۵% برسد درصد جوجه دهی به صفر خواهد رسید. دی اکسید کربن گازی خطرناک است که غلظت بالای ۵% می تواند میزان جوجه دهی را به صفر برساند و منجر به مرگ جنین شود. بیشترین میزان افزایش غلظت دیاکسیدکربن ماشین های جوجهکشی ۵%می باشد. میزان دی اکسید کربن در دستگاه ستر بیشت از 3%درصد نباید باشد و اگر به بیش از 3 % کند و به 5% برسد تمام جوجه ها تلف میشوند.سه اصل مهم در تهویه
۱- ایجاد اکسیژن لازم به اندازه کافی
۲- چرخش هوا و رطوبت در داخل دستگاه
۳- خروج دی اکسید کربن اضافی از محیط
در روز های اول جنین نیازمند اکسیژن کمتری است اما با گذشت زمان و تکامل نیاز به اکسیژن بیشتری میباشد و در تمام دوران جوجه کشی سه روز آخر جوجه کشی یعنی زمانی که جوجه شروع به نوک زدن پوسته میکند از اهمیت ویژه ای برخوردار است.چرخش
در دوره جوجه کشی تخم مرغ ها باید در دستگاه چرخانده شوند و این عمل جهت جلوگیری از چسبیده شدن جنین به غشا پوسته صورت میگیرد و همچنین نزدیکی نطفه به پوسته باعث افزایش تبخیر آب از جنین میشود اگر در این میان تخم مرغ ها باید طوری قرار گیرند که سر باریک تخم پایین باشد درغیر این صورت سر جوجه در قسمت باریک تخم قرار میگیرد و قادر به تنفس نبوده و میمیرد و آن دسته از جوجه ها که از تخم خارج می شوند جوجه های ضعیف؛ نسبتا کوچک و با پرهای به هم چسبیده و نامرغوبی هستند که گاهی اوقات قطعاتی از پوسته تخم بر روی بدنشان مشاهده میشود.تخم ها باید در هر ساعت به میزان 45 درجه نسبت به حالت عمودی به طرفین بچرخند اما باید در نظر داشت که درعمل چرخش بیش از 40 درجه انجام نمیگیرد.
در حین چرخاندن به ویژه در روزهای اول باید از تکان خوردن تخم مرغ ها و لرزیدن جلوگیری کرد چرا که باعث آسیب به جنین میشود. تمیز کردن و ضد عفونی تخم مرغ های نطفه دار
در جوجه کشی نباید از تخم شسته شده استفاده کرد چرا که بر روی پوسته تخم بین 6000 تا 18000 هزار منفظه وجود دارد اکثر این منافذ در لایه ای که به طور طبیعی روی پوسته وجود دارد پوشیده شده اند، در هنگاه شستو شو این لایه از بین میرود و باعث میشود میکروب ها از منافذ به داخل تخم نفوذ کنند در نتیجه برای تمیز کردن تخم میتوان تنها از یک برس استفاده کرد
برای ضد عفونی کردن تخم ها میتوان از اتاقک گاز فرمالین استفاده کرد و به مدت بیست دقیقه تخم های نطفه دار را در این اتاقک قرار داد
جهت کسب اطلاعات لازم درباره دستگاه جوجه کشی و ماشین جوجه کشی
ادامه مطلب :
عوامل رشد نطفه در دستگاه جوجه کشی چیست؟
درباره این سایت